Hey, ik ben Klaar

Ik ben Klaar. Kinderpsycholoog en therapeut. Mama van drie dochters. Spreker en auteur. Inspirator en verbinder. Ik ben Klaar en ik ben er voor jou!

Klaar Hammenecker

Kinderen helpen opgroeien tot de krachtigste versie van zichzelf.

Ik ben Klaar, en al mijn hele leven wil ik mensen begrijpen. Ik werk heel graag met kinderen, die nog volop zoeken en groeien. Hoe een kind stap voor stap evolueert, van baby tot puber tot jongvolwassene, vind ik onwaarschijnlijk boeiend. Als kinderpsychologe voel ik me vaak een soort tolk: kinderen hebben niet per se de woorden om al hun gevoelens, gedachten en fysieke gewaarwordingen te benoemen. Ik vertaal hun gedrag naar woorden en inzichten. Samen met mijn cliënten probeer ik dat wat rondspookt in hun hoofd of wringt in hun buik te benoemen.

Ik studeerde in 1995 af als kinderpsychologe aan de KU Leuven en volgde nadien een specialisatieopleiding tot psychotherapeut in Gent. Daarnaast ben ik ook familiaal bemiddelaar en geloof ik sterk in de kracht van Brainspotting.

Ik zie het als mijn persoonlijke missie om zoveel mogelijk kinderen te bereiken en hen te leren hun gevoelens te vertalen naar behoeftes. Het is voor mij heel duidelijk dat ouders daarin een essentiële rol spelen, omdat zij het dichtst bij hun kinderen staan en hen het beste kennen.
Omdat ik meer kinderen wil bereiken dan ik in mijn praktijk kan voorthelpen, probeer ik ook op andere manieren mijn boodschap over opgroeien en opvoeden te verspreiden. Ik blog over kleine en grote problemen.. Ik schrijf boeken en columns. En ik ben de oprichter van Mamagement, dat vorming, masterclasses en online trainingen aanbiedt rond algemene en specifieke opvoedingsthema’s.
Op deze site help ik jou doorheen mijn aanbod de weg te vinden naar wat jij voor jouw kind in jouw gezin nodig hebt.

Mijn drie pijlers

Plant

Ouders versterken

Als ouder krijg je heel veel – gevraagd en ongevraagd – advies. Daarnaast zijn er bepaalde opvattingen en methodes die je al dan niet bewust met je meedraagt vanuit je eigen opvoeding. Het is een hele klus om uit te zoeken welke weg jij wilt bewandelen met je gezin, en dan moet je ook nog eens afstemmen met de andere ouder. Ik wil je helpen een antwoord te vinden op de vraag: wat heeft dit kind nodig om zich zekerder, krachtiger en autonomer te voelen? En hoe kan jij als ouder daartoe bijdragen?

Kopje koffie

Mensen rond het gezin versterken

Veel kinderen en jongeren hebben het lastig en voelen de nood aan een afgestemde aanpak. Juffen en meesters, maar ook hulpverleners, coaches en therapeuten  die kunnen afstemmen op wat kinderen nodig hebben om te groeien, maken het verschil. Met ‘Klaar voor weerkracht’ wil ik mijn kennis en ervaring met hen delen. It takes a village to raise a child. Let’s go for a strong village.

Lamp

Kinderen zelf versterken

Sommige kinderen lopen vast in hun ontwikkeling of worden zo hard geraakt dat ze overspoeld worden en onderuit gaan. Door samen met hen te achterhalen wat er met hen gebeurt en waarom dat gebeurt, komen we vaak op grotere thema’s als onzekerheid, faalangst, perfectionisme, onmacht of het gevoel geen grip te hebben op hun leefwereld. Samen zoeken en vinden we de weg naar wat zij nodig hebben om weer krachtig te kunnen zijn.

Op zoek naar opvoedinspiratie?

Volg mij dan zeker op social media

Klaar Hammenecker

Vijf opvoedings-basics

1

Opvoeden is maatwerk

Want dé opvoeding bestaat niet en elk kind is – gelukkig maar! – anders.

2

Eerst verbinden, dan begrenzen

Want alles begint en eindigt bij onvoorwaardelijk ouderschap.

3

Zelf doen geeft zelfvertrouwen

Want hoe meer je in jezelf gelooft en op jezelf vertrouwt, hoe veerkrachtiger je in het leven staat.

4

Zorg(en) voor later

Want opvoeden is een langetermijnopdracht, waarbij kinderen steeds meer zelf richting geven aan hun leven.

5

De beste ouders maken zichzelf op termijn overbodig

Want krachtige ouders staan ook stil bij wat ze zelf nodig hebben.

Wat je nog niet over mij wist…

  • I love my job. Zo graag zelfs dat het helemaal niet voelt als een job. Wat is er immers mooier dan kinderen helpen en hen (terug) zien groeien? Ik ben dus heel veel en heel vaak bezig en ik vind dat heerlijk.
  • Al toen ik amper veertien was, wist ik dat ik kinderpsycholoog wilde worden. Later als leidster in de chiro en als monitor op zomerkampen voelde ik extra zorg en betrokkenheid voor die kleintjes waarvoor ontwikkelen niet zo evident was.
  • Tussendoor kan ik enorm genieten van tijd met mijn vrienden. Samen een wandeling maken en nadien iets lekkers eten, vind ik zalig ontspannend.
  • Wandelen geeft mij een boost.Van elk kort ommetje met mijn beagle Ollie, tot mijn 17-dagen durende camino van Porto naar Santiago de Compostela, ik vind er zowel rust als inspiratie, het haalt me uit mijn hoofd én brengt me terug thuis met een bom aan nieuwe ideeën.
  • Ik ben eigenlijk ook een angsthaas. Mijn angst voor donkere straatjes en autosnelwegen heb ik ondertussen overwonnen, die voor slangen en krokodillen nog niet.
  • Naast mijn praktijk en al het online werk dat ik doe, begeleid ik achter de schermen ook kinderen die deelnemen aan televisieprogramma’s zoals The Voice Kids, Hoodie, Junior Bake Off, enz…

Bijdrages in, en achter de schermen

Kriebelt het om je nog verder te verdiepen?

Hier vind je mijn steeds groeiende aanbod van webinars en online cursussen
rond het opvoeden van kleuters, schoolkinderen, en tieners.