SPITSUURPLAN. DEEL 1: OCHTENDSPITS. In 4 stappen op tijd op school en op kantoor.

De ochtendstond heeft vooral veel haast in de mond

Ben jij ’s ochtends al op weg naar kantoor als je teerbeminde die marmotten uit hun slaap gaat halen en aan de ochtendspits in jullie gezin begint? Houden zo 😉

Of herken je dit? De ochtendrush dwingt je vaak tot halsbrekende toeren of een militaire dril om met je kinderen tijdig aan de schoolpoort te staan. In deze helse drukte is de verleiding groot om zelf sokken aan de voeten te hijsen, terwijl cornflakes tergend traag -voor de televisie- naar binnen worden gewerkt.

Volg deze 4 stappen voor een stressloze start van je dag

1. De avond ervoor begonnen, is half gewonnen

Dek de ontbijttafel de avond voordien al. Verzamel zwemzakken, bib-boeken en andere bijkomende spullen al ’s avonds en steek agenda, schoolgerei, koekjes, enz.. reeds in de boekentas. Of nog beter: laat je kind dat doen en beperk jouw taak tot het checken. Wat je hen van kleinsaf leert, wordt behoorlijk snel geautomatiseerd. Voor de moeders van modebewuste stijl-iconen: leg ’s avonds de kledij al klaar. Kies samen wat de volgende dag gedragen wordt -én check hierbij even het weerbericht. Spreek af dat deze keuze ook ’s ochtends nog geldt. En neen, je bezorgt hen geen levenslang trauma door hen opdrachtjes te geven. Meer zelfs: je leert hen zelfredzaamheid: een geschenk voor de rest van hun leven!

2. Zorg voor regelmaat

Als elke ochtend min of meer op dezelfde manier verloopt, ‘automatiseren’ kinderen vlotter. Door telkens op ongeveer hetzelfde uur op te staan, het wassen, kleden, tanden poetsen en eten steeds in dezelfde volgorde te doen, krijgen ze routine en hoeven ze dus niet telkens herinnerd te worden aan deze verschillende ochtendtaakjes. Vermijd multitasking. Cornflakes opeten terwijl je op de iPad speelt of aankleden voor de televisie leidt alleen maar tot vertraging en discussie. Stimuleer hen ook om deze taken zelf te doen. Vanaf de leeftijd van 5 jaar kan een kleuter zich in principe zelfstandig aankleden. Laat je niet verleiden tot het heisen van voeten in sokken, of het alvast over het hoofd trekken van hun trui. Nogmaals ZELF doen leidt tot ZELFstandigheid en ZELF vertrouwen . Hoppa!

Help je vergeet-kous met leuke ochtendpictogrammen!

3. Ondersteun de vergeetkousen

Sommige kinderen automatiseren moeilijk, zelfs met routine. Het helpt in dat geval om deze routine visueel te ondersteunen. Maak een lijstje met (afbeeldingen van) de verschillende ochtendtaakjes, zet ze samen met hen in de gewenste volgorde en hang ze goed zichtbaar op, bv. op de koelkast of de badkamerspiegel. Op deze manier hoef jij ook niet steeds hun geheugen én gendarme te spelen. Terwijl zij deze to do-list afwerken, kan je voortaan je koffie drinken in plaats van de longen uit je lijf te schreeuwen om alles gedaan te krijgen. Nog meer motivatie nodig? Beloon het ochtendritueel als het vlot verloopt.

4. Versnel de treuzelaars

Naast vergeetkousen zijn er ’s morgens ook altijd treuzelaars. Probeer op een speelse manier hun tempo op te drijven. Zo kan je met je kind een wedstrijdje ‘om ter eerst aankleden’ doen. Wedden dat hij of zij wil winnen? Vermijd multitasking. Cornflakes opeten terwijl je op de iPad speelt of aankleden voor de televisie leidt alleen maar tot nog meer vertraging en nadien tot ruzie en discussie. Of nog beter: bewaar de schermpjes als beloning voor wanneer je kind helemaal klaar is. Ja hoor, je leest het goed. Mijn dochters zaten destijds met schoenen en jas aan, en boekentas op de rug ’s ochtends naar Ketnet te kijken terwijl ik rustig mijn to do-lijst verder kon afvinken en de keuken terug spic en span zetten. Klaar om allemaal samen rustig en ontspannen aan de dag te beginnen. Het kan dus!



Nog meer opvoedinspiratie in je mailbox?

Ik vind het geweldig wanneer ik ouders kan inspireren. Je mag van mij boeiende inzichten en bruikbaar advies verwachten wanneer je je inschrijft voor mijn nieuwsbrief.